Beograd °C
  21.10.2017 Ferienhaus Ostsee

Izaberite jezik

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Lekovite biljke

Ocena korisnika:   / 1
NajlošijeNajbolje 

Maslačak

Dobro je poznat svima, koji kod nekih ljubitelja prostranih, zelenih livada budi krajnje neprijatne misli. Za one koji ga ipak ne poznaju — maslačak je sjajna zelena rozeta sa izreckanim listićima, čije stablo raste do 15 cm ili više i nosi jedan jedini žuti cvet, koji se pretvara u belu tananu, lopticu, onda kada se stvorilo seme — loptica, vetar je jednim jedinim udarom rasprši i raznese. Ako se oštete, koren i stablo biljke luče mlečnu tečnost. Dok zvanično samo koren važi za lekoviti deo biljke, u stvari je cela biljka od velike koristi. Umesto što maslačak uništavaju otrovima, baštovani bi trebalo da sačekaju dok ne procveta, pa da ga onda celog, zajedno sa korenom, izvade iz zemlje. Osušeni koren može se koristiti kao zamena kafe ili kao lekovita biljka, dok skuvano lišce služi kao izvrstan prilog povrća uz divljač. Lišće maslačka sadrži skoro sedam puta više vitamina A u jednom gramu, nego šargarepa ili salata, plus dovoljnu količinu vitamina B, C i G, kao i kalcijum, fosfor i gvožđe, kao i prirodni natrijum, koji deluje na pročišćavanje krvi. Ljudi koji se bave travarstvom, koriste koren maslačka kao tonik, uz čiju pomoć se mogu prečišćavati organi za izlučivanje, a poboljšava im se i prolaznost. On, takođe, služi za mirenje i rasterećenje ovih organa i celog tela. Maslačak je korišćen i kao sredstvo za izlučivanje mokraće i za regulisanje nivoa šećera u krvi. U proleće je preporučljivo primeniti terapiju sa svežim drškama maslačka u trajanju od 14 dana, po 6 dršci na dan. Cvetna glava se odstranjuje tek posle pranja drške cveta. Ona u početku ima gorak ukus, da bi on kasnije postao sočan i prijatan. U periodu cvetanja biljke, dijabetičarima se preporučuje da jedu 10-15 drški cvetova na dan.

Coprinus comatus izvanredna za šećer u krvi - dijabetes

Coprinus comatus▲

Coprinus reguliše nivo šećera u krvi, gasi upale u organizmu i povrh svega sprečava kardiovaskularne bolesti izazvane dijabetesom. Čuva ćelije pankreasa koje proizvode insulin. Samo jedan sat posle konzumiranja praha Coprinusa nivo šećera u krvi se redukuje za 41,3%, tri sata kasnije nivo šećera je još uvek smanjen za 31%, cak i nakon šest sati nivo šećera u krvi je niži za 20% nego pre unošenja praha Coprinusa. Nema uočenih razlika između redukovanja nivoa šećera u krvi Coprinusom i antidijabetičkim lekovima. Coprinusom se leči uzrok dijabetesa bez ikakvih sporednih i neželjenih efekata. Coprinus reguliše nivo šećera u krvi, ima antiupalno dejstvo i iznad svega, ima sposobnost prevencije dijabetskih kardiovaskularnih oboljenja.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST:

Jako česta gljiva koja se pojavljuje u vrtovima, voćnjacima, vinogradima, parkovima, uz ceste, šume, šumske puteve, rubove šuma, livade, u blizini kompostišta, uz obale reka i potoka itd. Može rasti pojedinačno, ali i u jako velikim skupinama koje ponekad znaju brojiti i stotinjak gljiva. Velika gnojištarka ima toliko snažan rast da može probiti asfalt i izrasti iz njega.

JESTIVOST:

Odlična jestiva gljiva, jedna od najboljih. Jede se dok je mlada, tj. dok su listići bele boje. Njeno mekano i sočno meso topi se u ustima. Posebno je dobra za umake (sosove) i supe (čorbe). Za duboko zamrzavanje nije pogodna, kao ni za kiseljenje. Na vazduhu se ne može sušiti jer bi se pretvorila u crnu masu, ali se može osušiti u električnom sušilu. Samo postupak sušenja treba što pre sprovesti, jer su gnojištarke gljive koje vrlo brzo propadaju.

DOBA:

Proleće – kasna jesen. Najčešća je u jesen. 

Malina kao lek za regulaciju nivoa šećera u krvi.

Malina nije u pravom smislu zrnasti plod, već skup dvadesetak sočnih, malih bobica. Ona raste na uspravnim, bogato razgranatim granama, koje su obrasle finim bodljama. To je višegodišnja biljka. Lišću, korenu i plodovima maline propisuju se lekovita svojstva. Plodovi deluju na čišćenje organizma i ranije se smatralo, da mogu pomoći kod pokretanja i izbacivanja kamena iz žuci i bubrega. Čaj od malinove grane je dobro sredstvo protiv prehlada, gripa i tegoba kod disanja, a, takođe, pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. 

Cimet (začin)

Povećava aktivnost insulina – kašika dnevno značajno snižava nivo šećera u krvi. Osim toga, snižava i nivo triglicerida i lošeg (LDL) holesterola. Od starine se koristi protiv zubobolje, a sprečava i oboljevanje desni, služi kao sredstvo protiv upala (uključujući i zglobove i urinarni trakt), za poboljšanje varenja i sprečava slepljivanje krvnih pločica i može da ubije bakterije poput ešerihije koli. Uz to je i antioksidans, koji sprečava dejstvo slobodnih radikala na tkiva i ćelije.

Lekovita svojstva raži:

Protiv šećerne bolesti, anemije, bazetove bolesti, tegoba u klimaksu, migrene, zatvora, za poboljšanje krvi i nervnog sistema.

Lekovita svojstva ovsa ili zobi

Pročišćava krv, leči šećernu bolest, žuč, jetru, leukemiju, gangrenu, bubrege, mokraćni mehur i kanale, razne upale, slezinu, jajnike, matericu. Kašom od zobenih pahuljica uspešno se leči karijes, a čaj od zobi leči želudačne probleme i probleme unutrašnjih organa.

Lekovita svojstva kukuruza:

Snižava krvni pritisak, pomaže kod oboljenja krvnih sudova, za lečenje dijabetesa, srčanih oboljenja, odstranjuje kamenac iz bubrega, bolesti mokraćnih puteva, kašalj, rahitis, bolove u kičmi, arteriosklerozu, katarakt pluća, razne upale.